Site icon Adaero.dk

Få gode råd om brænde og udstyr

Brænde er kilden til varme i mange hjem. Lige siden jeg var 14 år gammel, og vi flyttede på en nedlagt landejendom, har jeg været med til, og selv brugt, brænde på den ene eller anden måde som opvarmning, eller blot til bålstedet og snobrød.

Brænde er kilden til varme i mange hjem

 

Brænde er en finurlig ting. Du enten hader eller elsker at arbejde med træet.
Den magelige køber brændetårne, og får dem leveret. Læg en presenning over, og så skal du kun røre hvert stykke træ 3 gange. Du skal tage det ud af tårnet ned i en kurv eller trillebør, det skal ind i din dertil indrettede indendørs opbevaring af træet, og det skal puttes i brændeovnen.

Hvis du har en brændekurv du henter træet i, slipper du for en håndtering, men så skal du til gengæld gå flere gange, end hvis du kan trille en bør fuld ind til brændeovnen.

Hvis du er naturmenneske, vil du elske hvert et øjeblik der bruges på brændet. Hele familien kan være sammen om projektet, så der bliver et socialt element i at lave et forråd, og hvis I har nogle gode venner, kan der gå sport i, at have hugge brænde dage, sammen med spisning af lækker mad og socialt samvær.

Hele familien er med, når der hentes og kløves brænde

 

Det behøver ikke være kedeligt, at ordne brænde til vinteren. Det er faktisk helt op til dig 🙂

Det giver ofte mange ganges håndtering af brændet, når du skal fælde træet, save det i stykker, kløve det, stable det, flytte det og til sidst brænde det af. En håndtering du helt sikkert bliver træt af på et tidspunkt, og så er det godt der lige er 6-8 måneder om året, hvor du ikke behøver lege med træ. Med mindre du er typen der ordne træet om sommeren, hvor det alligevel er varmt.

 

Det kan godt virke lidt uoverskueligt i starten, når jeg kan se her er intet, og der skal være 4x3x2 m brænde

 

De sidste 8 år, har sommerhuset været flittigt brugt, med brænde som eneste opvarmning til 120 m2. Undtagen når det har været rigtigt koldt (-30°) så har en gasvarmer lige klaret det første, indtil brændeovnen har været klar til at tage over i løbet af en halv times tid.

I starten snød vi, og brugte 4 tårne det første år. Efter isoleringen var på plads, har vi kun brugt 2 pr. vinter

Hvornår skal du i gang

Der går ikke en dag på året, hvor du ikke vil tænke på brænde. Selvfølgelig vil det ikke være noget med, at du skal knokle hver dag med brænde, men du vil blive mindet om, at du har et projekt, hver gang du ser et træ. Uanset hvor i verden du ser det, vil du tænke: Det kan da nok give X rummeter træ!

Ungernes hule, hmm gad vide hvor mange rummeter jeg spilder ved at lade det stå der 🙂

 

Men rent praktisk, så lad os starte med begyndelsen. Sidst på vinteren, når frosten har været i træet så lang tid som muligt, skal det fældes. Træet går i dvale om efteråret, og holder op med at suge vand. Frosten får vandet til at fordampe, så træet er så tørt som muligt sidst på vinteren. Træet fældes, skæres i stykker, kløves og stables, så det er klart til at tørre hele sommeren, enten under tag, under en presenning, eller blot i det fri.

Men er du typen der får det hele ordnet på en weekend, eller bare på en måned?

Nej vel … du vil sikkert skulle bruge det meste af vinteren, sommeren og efteråret på at hugge brænde, kløve det og stable det. Og når du endelig er færdig, skal du slæbe det ind til brændeovnen, og fyre det af.

Derfor en evig “kamp” med brændet, eller en evig fornøjelse, afhængig af hvem du er.

...

Hold dig varm 🙂

Michael Bredahl

Exit mobile version