Sankning med sankekort eller selvskovning

Hvad er sankning? – tænker du sikkert, hvis du ikke har hørt om det før!

I skoven ligger der meget træ og flyder på skovbunden. Det kan være nedfaldne grene, afsavet grene, eller mindre væltede træer. Det må du ikke bare samle sammen, du skal have et sankekort først.

Sankning eller selvskovning giver billigt brænde
Sankning eller selvskovning giver billigt brænde

Sankning er den billigste form for købetræ du kan få

Det er Naturstyrelsen der håndterer salget af træet i de danske statsskove. Og det er også her, du kan købe retten til at samle træ (sanke) på et bestemt område, og en bestemt mængde.

Hvis du sanker træ, er det billigere end brænde stammer, der er stablet i skoven. Det er samme pris, om du sanker eller selvskover. Du betaler ca. 600,- for 3 rm løvtræ, eller 5 rm nåletræ.

Sankning eller selvskovning skal aftales

Sankning eller selskovning er ikke sat i system som stablerne med stammer, så her skal du lave en aftale med skovridderen for den skov du vil hugge brænde i. Du finder deres kontaktoplysninger ved at bruge kortet på naturstyrelsens hjemmeside.

Princippet er lidt det samme som stakke med stammer. Du får et betalingsbevis, som du skal medbringe, og så skal du overholde de retningslinjer der er for færdsel og ophold i skovene.

Hvis det er sankning, får du et kort (sankekort :)) med området hvor du må hente brænde, og hvis det er selvskovning, har du et område hvor du må fælde de træer der er mærket med dit nummer.

Kløve her eller med hjem?

Det træ du henter i skoven, kan du enten hente i hele stykker, eller gøre arbejdet færdigt i skoven, så du slipper for svineriet i indkørslen med bark, blade og en masse spåner. Det kræver dog at du har udstyret til det. En benzindrevet motorsav, og en benzindrevet brændekløver. Det sidste er nok ikke så almindeligt, men alternativt kan du leje en!